256 röstade för – av hur många?

prickar-450-pilar-webb

Såg en artikel i tidningen. Vilken tidning spelar ingen som helst roll. Handlade om att Ukrainas folk kräver ordning och att man hade röstat för att de självförsvarsgrupper som bildats under den politiska krisen ska avväpnas. Att alla röstade för beslutet, ingen röstade emot. Visst låter det fint. Men vad stod det egentligen i artikeln?

Ska vi börja med ”självförsvarsgrupper” Låter ju ganska milt och fint. eller hur.. Självförsvar… Vad det handlar om är grupper som agerade aktivt under Euromaidan. Välorganiserade paramilitära grupperingar som inte viker för att använda våld. Ukrainas Patrioter, Spilna Sprava och Högra sektorn. Allt annat än bara självförsvarsgrupper det.

Nu skulle dom avväpnas kunde jag läsa i tidningen. Krisen var ju över. 256 ledamöter röstade för beslutet, ingen röstade emot. Men va bra.. alla var för och ingen var emot.. Var röstade man? Det stod inte i artikeln men måste självklart vara i högsta beslutande församlingen, annars har det ju ingen legitimitet. Alltså i Ukrainas Parlament, Verchovna Rada Ukrajiny.

Problemet är bara att där sitter 450 delegater. Om 256 röstade för och ingen emot…. Vad gjorde de andra. Vem vet, kanske VAB för sjukt barn och kunde inte får någon ersättare… Vi kan bara gissa…

Det var då jag satte mig ner och duttade till det. Resultatet syns i bilden. En röd dutt för varje delegat som röstade för. 256 röda duttar… men det är ju 450 delegater så jag fortsatte dutta till det. Det blev, hör och häpna hela 194 duttar till för att komma upp till antalet delegater i Parlamentet som alltså är 450.

Jag tror, förmodar, kalla de vad du vill. Att det troligaste är att 194 delegater la ner sin röst. Alltså inte deltog i själva omröstningen. Vilket gör att vi får det märkliga resultatet att alla var för och ingen emot!!

Glöm inte bort att i parlamentet sitter de allra flesta från partier som har stark högerinriktning, för att uttrycka det lite milt och försiktigt. Partier som har olika kopplingar och band till grupper som nu ska avväpnas.

Även om man som Svoboda under punkt 31 i partiprogrammet har följande åsikt väl formulerad: Allow all mentally healthy citizens of Ukraine that have never been convicted of a crime to freely acquire and possess firearms and cold weaponry. 

På ren svenska blir det: Tillåt alla mentalt friska medborgare i Ukraina som aldrig har dömts för ett brott att fritt förvärva och inneha skjutvapen och kalla vapen. Kalla vapen är alltså närstridsvapen som knivar, stickvapen, kaststjärnor osv..

Så även om man anser allas rätt till att fritt förfoga över skjutvapen så röstar man nog inte emot i det läget. Utan lägger snyggt ner sin röst, kan förklara 37 röster av de där 194…

Ja och hur skulle det ha sett ut om man röstat emot, nu när man med associeringsavtalet från den 21 mars med EU undertecknat att man förpliktigar sig till ekonomiska, juridiska och ekonomiska reformer för att närma sin politik och lagstiftning till de av EU.

Det allra märkligaste är kanske att att jag kunde läsa det här så okritiskt formulerat i en svensk tidning.

Så här stod det ordagrant
Ukrainas folk kräver ordning. De som bär vapen – förutom polisen, säkerhetstjänsten och nationalgardet – är sabotörer, sade Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov inför omröstningen.
256 ledamöter röstade för beslutet, ingen röstade emot.

Men det var inte bara en tidning, som trampat snett i sin opartiska nyhetsförmedling. Jag kollade flera, om nu någon skrev om de där 194.. som borde finnas men inte fanns…

Här är vad jag fann. Texten var exakt den samma på samtliga ställen. Börjar med media som har högst förtroende och sedan kommer sex andra media. Varje media har länken till artikel där detta står att läsa.

SVTSVDMetroAftonbladetExpressenHelsingborgs DagbladHuvudstadsbladet

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: