1:a april-trädet

tre-trad
En gång om året. Den 1 april är det den stora lurendrejeri dan för alla och envar att bre på med det mest osannolika sannolika. Eller hur det nu var.

Ett och annat aprilskämt har gått till historien och är en bra historia än i dag. Ett sådant är Nylonstrumpan från 1962. Man skulle klippa upp en nylonstrumpa och trä den över TV-skärmen. Genom brytning av ljuset som uppstår i den stora mängden av små håll i nylonet framträder bilden i färg.

Det var radio- och TV profilen Kjell Stensson som lugnt, metodiskt och framförallt pedagogiskt lärde ut hur man skulle gå tillväga i det dryga sex minuter långa klippet. Som förövrigt finns att beskåda i SVT:s Öppet arkiv. Det här var något som verkligen fick min saliga mamma att i flera dagar se på färg TV. Hur mycket vi syskon än försökte förklara…

Själv har jag ett svagt minne av att jag ”kanske” gick på något skämt något år någon gång… Oftast var dom välgjorda som fördolda nyheter i TV.

Nu har aprilskämten försvunnit från de stora rikssändningarna. En orsak kan vara att man under årens lopp själva gått på några blåsningar som man sen kablat ut som vara en nyhet. Men ännu har distrikten ute i landet humorn kvar och skämtar friskt 1 april. Här är ett litet axplock från årets aprilskämt från norr till söder.

NSD (Norrländska socialdemokraten). Nytt vapen mot tjuvjägare. Alla nya jaktvapen ska förses med ett datachipp som registrerar när vapnet avlossas, och var det är vid skottillfället.

Norrtelje Tidning. Tillfälliga fartkameror i hela kommunen. Har du kört för fort den senaste veckan? Här kan du se om du har fastnat på bild.

Jnytt (webbtidning från Jönköping). Hamnpiren stänger i sommar. Piren ska byggas om inför Trafikverket och Jönköpings kommun planer på färjetrafik mellan Jönköping och Gränna/Visingsö.

SDS (Sydsvenskan). Lund satsar på skytrain. Himmelståg istället för spårvagnar. Det blev till och med en uppföljande artikel om Skytrain i Lund. Aprilskämtet borde vara sant.

I dag har 1:a april blivit en ”plattform” för företagen att marknadsföra sitt varumärke och sina produkter. Själv delade även jag vidare några sådana. Med delningarna i Sociala Media når företaget ut med sin direktreklam förklädd i april kostym.

Polisen har hakat på aprilandan ute i distrikten. ”Vi skämtar bara en gång om året och när vi gör det brukar folk tycka det är kul. Vi får mycket uppmärksamhet”.  Här är tre av nyheter från Polisen.

– Man ska börja ta betalt för att övernatta i fyllecellen. ”Sex timmar kostar 240 kronor och extra kostnader om man kräks eller kissar ner sig”.

– Nu krävs cykelkörkort för att få cykla. Den nya behörigheten kallas CY-behörighet och för att få den måste cyklisten klara en uppkörning och ett teoriprov.

– Polisens radiobilar utrustas med ett system som kan skicka ut böterna via blåtand, direkt till förarna.

sirlig-slinga

Men varför måste så många genast påpeka att det är ett aprilskämt? Måste dom visa sig duktiga. Jag gick inte på det ..typ eller… Morgonprogrammet i SVT gick igenom de ”bästa” aprilskämten alla redan i den tidiga morgonstunden.

Nej, låt aprilskämten ”leva” sitt eget liv hela dagen och låt oss få snubbla över dom när vi glömt bort att det är den 1 april.. Tro det eller ej…

V-bjornen-01

En kommentar på “1:a april-trädet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: