K-märk ordet solidaritet

K-markt-600

Det var en gång långt bort i tiden som det fanns ett litet ord med 11 bokstäver och stavades solidaritet. Det ordet användes för att beskriva att vi tog ett kollektivt gemensamt ansvar för det som vi gemensamt hade till förfogande. Som till exempel Sverige.

Försvaret
På den tiden hade Sverige något så märkligt som ett eget försvar. Som vi alla män i vapenför ålder, solidariskt skulle ge några månader av våra liv till och samtidigt passa på att utvecklas från att vara pojkar till att bli vuxna män.

Nu köper vi istället några som ska vara vår militäriska enhet. Sänder iväg dom till något krig bort i världen som har startats av andra. Eller så flyger vi iväg två flygplan och parkerar dom på Gotland… Kan ju vara bra att ha där, eller hur..

Skolan
För i världen skickade vi våra barn till en solidarisk skola där alla fick plats. Där dom skulle lära för livet, tillsammans med andra. Nu väljer vi skola utifrån vad vi tror är smartast för oss själva. Skolan som har satsat mest på reklam, läsplattor och betyg. Skolan där inte han och hon och dom där andra går.

Hoppsan, det lönade sig inte…Avkastningen på satsat kapital nådde inte upp till en tillräcklig hög aktieutdelning. Va synd. Vi stänger och går i konkurs och satsar på något som lönar sig bättre än att ge barnen en trygg skolgång. Det får kommunen ta ansvar för. Vi är i första hand ett vinstdrivande företag i ett annat land…

När polityckarna börjar förstå. Då kommer dom ut med det häpnadsväckande. Så här kan vi inte ha det. Vi måste ha företag som får lov att tjäna pengar så dom vill fortsätta driva skolor. Långsiktighet. Bra ord det tar vi. Vi måste ha företag som är långsiktiga. Säg så där minst tio år verkar bra tidsrymd. Då blir det tryggt att anlita skolan.

Men… Hallå polityckaren. Om Kalle börjar i ettan när företaget drivit skolan i, säg 11 år och stänger ner nästa vecka. Var det trygghet för Kalle och hans föräldrar. Märkligt att det förr gick att ha en gemensam skola för alla. Man skulle kunna kalla det en skola för solidaritet med andra i en gemensam verksamhet utan vinstintresse. Men det var ju för i  en annan tid..

Trängselskatt .. en märklig avgift
I dubbelmoralens förlovade land Sverige har vi en stad som heter Göteborg. En stad som ska bygga mer vägar, mer tunnlar, mer stationer, ja mer av extra allt. För att vi ska få ner mer av biltrafiken. Ja inte ner i tunnlar i första hand utan för att färre ska köra mindre på vägarna.. Därför ska man bygga mer vägar, fler tunnlar. Mer ska ha mer helt enkelt. Tänk om jag kunde förstå det där..

För att jag ska förstå så har ju polityckarna en del kloka argument. Tycker dom, men inte jag. I dagens GT (14.3-14) Finns det en debattartikel att läsa. ”Västsvenska paketets pengar är öronmärkta” Där kommer Kommunalrådet Kia Andreasson (MP) med argument för en utbyggnad med något som ska likna det där gamla .. ordet solidaritet. ”Sjuka och barn får bättre luft och mindre buller, och färre dör eller blir allvarligt sjuka i förtid”.

Hej o hå Kia Andreasson. Jag har hört polityckare som du som står upp för att vi måste få lättare miljökrav för att få fler bostäder. Sänk kraven på buller, bygg närmare motorvägar, järnvägar och industrier. Är det också bra för sjuka och barn? Dör man senare ju närmare motorvägen man bor? Missbruk av solidaritet av sjuka och barn är ditt argument och inget annat.

Av pengarna till hela Västsvenska paketet kommer bland annat en del från staten och en del av vad som kallas trängselskatt. Fast det är en avgift för dig som kör på vägen. Låter väl mer solidariskt om det är en skatt. Att typ 20 kr in och 20 kronor ut ur staden fem gånger i veckan inte är speciellt mycket att bry sig om för den som tjänar 36 000 / mån.

Men för den som tjänar 18 000 / mån. Kan det vara det som gör att det inte går runt och drabbar familj och barn. Måste vi bygga ut ska det göras med solidaritet över skatten där alla är med solidariskt!

Jag tycker att det lilla ordet solidaritet ska K-märkas och att man sedan bedriver undervisning i skolorna om ordets innebörd. Kan vara bra även för K-stamplat-ord-kapitalets ägare av skolorna, om dom nu bryr sig…

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: