Vad är sant i sanningen

Vem ska jag tro på? Som Di Leva sjöng redan 1987. Ibland kan man faktiskt undra vad som är sant i sanningen? Det här är en artikel på SVT nyheter, den 8 mars. Hur mycket är sanning i sanningen alltså… bara undrar..svt-artikel-7-3-14-aSå låt oss läsa och försöka förstå vad som är vederhäftigt bekräftat som sant. Eller är allt i artikeln bara ett ”koka ihop” av antagande från alla möjliga håll. Kan ju vara helt osant också, framgår det i slutet av artikeln. Men det verkar ju helt osannolikt, det är ju SVT med sitt stora förtroendekapital som står bakom sin egen nyhetsartikel…

Nåväl vi börjar från början.  En stor svart rubrik som talar om att Beväpnade män ska ha intagit en Ukrainsk postering. Ska ha.. alltså hörsägen eller icke bekräftat rykte… Sen är det en Ukrainsk postering som blivit utsatt. Nu har vi fått undertexten serverad. Det är alltså att anta att det är ryska män som har varit i farten. Så lätt fick vi fram boven utan att behöva peka, bara antyda räcker bra till för att vi ska förstå…

Ja visst, sen får vi ”bekräftat” i ännu en rubriksättning… Vad som misstänks vara ryska soldater.. Beväpnade män uppges ha intagit… Vem som berättat detta har vi dock ingen aning om. Militärposteringen sägs vara en flygbas.. Man har med andra ord inte den minsta aning om var det skulle kunnat ha inträffat..

Här måste vi stanna upp och ta en titt på en av de två bilderna som hör till artikeln. Det skulle ju röra sig om en flygbas, stod det inte så? Men bilden sägs vara..  En rysk soldat som vaktar en pir där två Ukrainska fartyg ligger för ankar i Sevastopol, Ukraina. Bilden har alltså inte det minsta med artikeln att göra. Kan skymta ett fartyg. Med lite god vilja kan det vara ett fartyg även långt bort i fonden. Måste vara en duktig soldat som kan vakta piren där dessa båda fartyg ligger för ankar. Jag skulle ha haft svårt med att bara hitta den där piren…

Kan låta som jag raljerar men om det nu är så kritiskt som det sägs från många håll, även från SVT. Ska man då inte vara noga och vederhäftig med sin bevakning och det sägs ju att en bild säger mer än 100 ord. Så vad den bilden har med artikeln att göra förstår jag inte alls!

Vad man tycks veta är är att Omkring 100 ukrainska soldater är posterade på basen. Fast man inte riktigt vet vad det är för bas eller var den ligger… Sen kommer något som jag tycker är riktigt märkligt… … uppger nyhetsbyrån Interfax, som citerar Ukrainas försvarsminister. Nyhetsbyrån Interfax är en Rysk Moskvabaserad nyhetsbyrå. Som alltså skulle citerar en Ukrainsk försvarsminister tillhörande det ultrakonservativa partiet Svoboda. Märkligt..

Nu är det …. Proryska styrkor sägs ha brutit sig in.. Ukrainska soldater som stod vakt låste in sig i sina baracker. Nu är uppgiften.. enligt Ukrainas försvarsdepartement. Först var det Ukrainas försvarsminister enligt Interfax och nu är det försvarsdepartementet som kommer med uppgifter. Vi fortsätter.. Omkring 20 angripare ska ha kastat chockgranater, rapporterar AP. Se där ja, där kom nästa nyhetsbyrå. Associated Press, världens allra största nyhetsbyrå.

Nu blir det krångligt igen för mig.. chockgranater? Men jag läste ju tidigare. längre upp.. men övertagandet ska ha skett utan skottlossning. Så chockgranater hör alltså inte till någon form av skottlossning… nähää?

Nu går vi lite på reträtt… Men uppgifterna om vad som hänt är motstridiga..  rapporterar BBC. Brittiskt public service bolag….. Att det inte verkar som basen har tagits över. Men vänta nu lite.. Jag läste ju att det var ryska män misstänkta som soldater som hade brutit sig in på den Ukrainska basen och ca 20 angriparna skulle ha kastat chockgranater. Medan de Ukrainska soldaterna låste in sig i sina baracker.. Stämmer det inte längre?? Är det inte sant det som stod där??

Aha.. nu kommer det..  De proryska styrkorna förhandlar med basens befälhavare. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP. Ännu en nyhetsbyrå, den här gången en Fransk. Som dock inte på egen hand har kunnat bekräfta uppgifterna.

Men det behövdes ju inte. Dom fick ju hjälp. Den Ryska Nyhetsbyrån Interfax. Ukrainas Försvarsminister. Ukrainas Försvarsdepartement. AP som är världens största nyhetsbyrå. Engelska BBC News tillsammans med den tredje största nyhetbyrån i världen Franska AFP.

Artikeln är undertecknad med TT. Tidningarnas Telegrambyrå och publicerad av av SVT. När jag lägger upp det här på Vanligt & Vänligt är fortsatt artikeln som publicerades på SVT den 7.3-14 kvar.

V-vanligt-vit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: