Demokrati i Ukraina. Vad är det?

obama

Den här bilden visades fram i SVT Rapport under helgen. Samtidigt som man berättade att Obama hade talat med Putin i 90 minuter. Vadå? Hade inte Putin pratat med Obama under samma 90 minuter? Vem vet, kanske dom till och med pratade med varandra.. Kan ha varit så att Obama stod i telefonkön… Att det var det som Rapport ville visa.

Annars skulle man kunna tolka bilden som en handlingskraftig President stående i Ovala rummet bredbent med båda fötterna och fast besluten att med uppkavlade ärmar ta sig an viktiga samtal om världen utanför de skottsäkra fönstren.

Nåväl vi ska inte skvätta vatten på Obama. Vi har ju vår Carl Bildt som också försöker vissa upp sig och som det verkar sitt EU. Som han dock beklagar inför pressen, inte är tillräckligt starkt. Ett EU som är långt ifrån det fredsprojekt som vi rösta in Sverige i den 1 Januari 1995.

När Carl Bildt får frågan i SVT Agenda (2.3-14) om det ultranationalistiska semitiska partiet Svoboda som nu har fått plats i Ukrainas övergångsregering. Så är först svaret svävande sedan tar det fart. ”Om de som sitter där har jag inte hört något om. Det finns inget sådant i de material jag sett.” Nej för Carl Bildt är tydligen Partiet Svoboda helt rumsrent. Apropå rumsrent, så här såg det ut i Ukrainska parlamentet maj 2102 när man diskuterade ett lagförslag som skulle tillåta ryska språket i domstolar, sjukhus i de ryskspråkiga regionerna. Utvecklande demokrati Carl Bildt?

svoboda-tyahnybok
Svobodas Partiledare Oleh Tyahnybok

Högerextremistiska partiet Svoboda står långt till höger om Sverigedemokraterna och närmre Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti. Partiet har nu fyra ministerposter i den nya Ukrainska regeringen. Det är inga små undangömda ministerposter vi talar om, utan Vice Premiärminister, Försvarsminister, Jordbruksminister, Miljöminister och så posten som Riksåklagare.

Partiet grundades 1991 som ”Ukrainas Socialnationalistiska Parti” (SNPU). Som symbol för partiet hade man fram till 2003 ett spegelvänt emblem från nazistiska Waffen-SS. Sedan 2004 är Oleh Tyahnybok partiordförande och nu är symbolen för partiet blå-gula fanor med tre uppsträckta fingrar. Symbolen hämtad från anti-sovjetiska frihetskampen under kommunist tiden.

svoboda-symbol

Högt på listan står utrensning av ”KGB.agenter”.  Att utöva ”Ukrainafobi” ska bli kriminellt. Äkta nationalitet ska anges i pass och dokument och alla medborgare ska ha rätt att bära vapen. Barnafödande premieras. Fem barn ger rätt till fri bostad. Sexuella perversioner blir kriminaliserat och minst 78 % av media ska vara på det Ukrainska språket osv..

P1 intervju torsdag morgon (6.3-14) Går Carl Bildt i god för att personer från partiet Svoboda ..är ”europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra”. Att vår Svenska Utrikesminister Carl Bildt stod långt ut på högerkanten var allmänt känt. Men att han ser den europeiska fascistiska ultrahögern, som demokrater med värderingar som våra. Då har det gått för långt! Nej Tack!

Nu Carl Bildt har du visat ditt rätta ansikte! Din demokrati är inte min!

V-vanligt-vit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: