Krim.. Jag bara undrar?

CB_5-dec-13-b
Carl Bildt på Majdan torget i Kiev Ukraina 5 december 2013

– ”Det är ett övergrepp som inte är förenligt med de principer vi har. Det är ett brott mot folkrätten och mot internationella regler.”

Carl Bildt som formulerar sig så till pressen och alla som vill lyssna på honom. Detta efter samtal på Svenska Utrikesdepartementet med Ryska ambassadören i Stockholm. (1.3-14)

I söndagens Agenda (2.3-14). Lät det så här
– ”Läget är mycket allvarligt vidare en så för här handlar det om att ett av Europas ledande länder Ryssland tillhör dessa. Agerar på ett sätt som är fundamentalt stridande mot grund- läggande principer för hela den säkerhet och fredsordning vi har försökt att bygga upp efter det kalla krigets slut. Så det är allvarligt på Krim det är allvarligt för Ukraina. Det är allvarligt för principerna för fred och säkerhet i Europa i dess helhet.”

Var började nu den här konflikten. När sovjetledaren Nikita Chrusjtjov, som tidigare varit partiledare i Ukraina överlät Krim till Ukraina 1954 med hänvisning till dess ”geografiska, ekonomiska och kulturella närhet till Ukraina.

Eller var det vid folkomröstningen 1991. Då över 80% av Krims befolkning gick till valurnorna och 93,26% röstade för att skapa en autonom sovjetrepublik Krim oberoende från Ukraina.  

Eller det kanske var när EU ville skriva handelsavtal med Ukraina i Vilnius 28-29 november 2013. Toppmötet som var till för att knyta Azerbajdzjan, Armenien, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland närmare EU. Där Ukraina kom att backa ur handelsavtalet med EU.

Det är självklart ingen provokation av ett EU som bara vill bli större, bredare och mäktigare…. Det är väl bara som du sa ”för fred och säkerhet i Europa i dess helhet.” eller hur Carl Bildt.

Det var Sverige, företrätt av Carl Bildt tillsammans med Polen som lett det fleråriga arbetet att försöka få Ukraina och de övriga fem öststatsländerna att skriva under avtalet med EU. För fredens skull? .. eller..

Samma Carl Bildt som säger att det var Ukraina som knackade på dörren, det var dom som ville ha ett handelsavtal med EU. Är inte det att försöka skylla ifrån sig sitt eget agerande i sakfrågan. Men det är ju klart, Carl Bildt gör ju aldrig några fel….

Den 5 december står så Carl Bildt så på Majdam torget i Kiev. Bland människorna som demonstrerar mot den då ännu sittande demokratiskt valda regeringen. Är inte det, herr Utrikesminister. Att lägga sig i och ta ställning i ett annat lands inre angelägenheter?

Jag bara undrar?

V-vanligt-vit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: