Hjo sett genom kamera

to-pers-ombord
Trästaden vid Vättern

1413 till 2013. det blir… blir 600 år! Så pass mycket. Grattis Hjo till att fylla år 2013. Ett lika hedervärt fyllande är Grönköpings Veckoblad som nämnda år passerade sina 111 år pigg och alert på plats. Mången person förknippar Grönköping med med just Hjo. Ett synnerligen märkligt antagande då nämnda ort ligger belägen mellan Hjo och Skövde.

För mig var det första gången jag närmade mig Hjo rullandes fram mellan åker och äng. Men inte första gången jag rullades fram emot Hjo. I min vårliga ungdom, långt bortom detta sekel så var det vättervågen som styrde min farkost mot Hjo och hamninloppet med sina två fyrar.

Då vid denna tid var det en femtonårig ung sailorgrabb som skulle vinna både pris och ära och smaka styrketåren innan unga damer skulle besegras i parkens skymningsljus… ja ja det va så mycket man skulle hinna med. Hur det nu blev med det. Kasta Loss platsen var från Vadstena hamnkanal och farkosterna var Karlsborgs Jullar.

Tvålkoppar som dom allmänt kallades, för sitt tvärgattade utseende likt stora tvålkoppar och alla med tvålnamn. Här fanns Lux, Camé, Do-Do, Bris, Best och ännu fler var dom och det stora äventyret väntade bara vi kom bortom Nässja udde.

Där ute i det oändliga blå låg Jungfrun. Klippön som bara var en solitär plats som man aldrig hört någon som trampat omkring på. Förövrigt fick man inte nämna henne vid namn medan man var ute på sjön. Hon kunde bli vresig så Vätterns vågor reste sig mot en. Så i tystnad gled vi förbi helt ovetande om att på botten 45 meter ner står Hjulångaren Eric Nordevall till-annan-sajt helt intakt bevarad. Vad vi visste var att vattnet utanför jungfrun var Vätterns bästa vatten för att fylla kaffepannan.

Hur var det nu med kappseglingen och damerna… En helt annan historia, men mycket att minnas med glädje..

Så det var med nostalgins filter som kameran och jag knappade in kända platser och som nu får sin egen plats bland fotoalbum här på Vanligt & Vänligt. På *Menylisten* finns klicket till samtliga fotoalbum men vill du ta snarvägen så är den här:

Direktlänk till Fotoalbum Hjo.

V-vanligt-vit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: