Facebook en delad sida

face-b-platta

Det går trender i det mesta. Vi fotograferar vår mat och delar med oss. Av fotografiet alltså. Fötter på stranden. Fötter på gräset eller varför inte fötter på bordet. Katter och flera katter på bilder skuttandes, badande åkandes på videosnuttar. Textplattor med blommande girlanger, sirliga bokstäver med budskap som Du är du och Du är bra, eller Varför inte, Vandra vid min sida och Jag är din vän…

tumme-upp-100-100

upp ja

Jag kan bara se de här delningarna som ett uttryck för en vilja att vara med i ‘gemenskapen’ på sociala media. Har man inte något att tillföra, kan man ju alltid dela något. Finns alltid en gilla-tummen-upp en gilla-knapp eller en dela-knapp på mindre än musklicks avstånd.

tumme-ner-100-100

ner ja

I den allomfattande gemenskapens namn finns ingen tummen-ner eller gillar-inte-knapp att trycka på. Här på vårt sociala media älskar vi allt och kritik ställer vi inte till med på den här sidan. Vill du inte se eller läsa det jag delar, så låt bli då. Bara så du vet.

Men det är just här vi börjar närma oss varje enskild individs ansvar över vad man delar snabbt och lätt utan tanke eller reflektion. Vad det är vi delar till personerna i ”vänlistan”? Har skrivit tidigare om det här fenomenet i ett inlägg 3.1-14 under Personligt ansvar på Internet.

Då gällde det ”Den trasiga hunden”. Anledning till det här inlägget är att nu har det hänt igen! Jag har fått flera delningar av en ansiktsbild på en ung person med svåra brännskador. Under bilden står det ”Facebook is donating 3 cent for every time pic is shared…..god bless!

Första tanken är. Vad är det här? Falsk eller äkta bild? När hände det? Hur gick det till? Vad hände sen? Varför skulle Facebook donera 3 cent varje gång bilden delas? Varför kommer det flera delningar av bilden från personer på min ”vänlista” nu? Många frågor och inga svar. De som delat bilden till mig har inte skrivit något om varför dom delat den.

Jag får ta reda på lite mer själv.
Bilden som nu delas i februari 2014 kommer från en amerikansk kvinna som delade bilden den 7 april 2012! Var fick hon bilden ifrån? Det här är lite av det jag kom fram till. Bilden är äkta. Så någon sanning finns det. En brandskada som skedde när flickan var 14 månader år 2005. Flickan är nu 2014, 10 år gammal och ska enligt uppgift må bra. Så långt som jag kan följa det.

Delningar av bilden i e-post och senare på nätet har hållit på sedan hösten 2005. Det där med 3 cent från Facebook för varje delning är något som aldrig har varit sant. Bara till för att lura mottagaren att känna medlidande och för en fin sak dela vidare och få känna att man är delaktig och gör något gott.. Utan att det kostar något, bara trycka vidare. Dela vara ordet. *Kick* och du har delat en 14 år gammal bild på en ung brännskadad flicka. Har det inte hänt något sedan dess??

Nästa gång ni går på något liknande, tänk efter före och ta reda på lite bakgrund och förklara varför ni delade det….

V-vanligt-vit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: