E-cigarettens vara eller inte vara

drug-affich-1935

Annons från USA:s Federal Bureau of Narcotics 1935

Vi har ett problem. Större än de två e-cigaretterna som tullen la beslag på i december och skickades på analys. Nu har provsvaren kommit. Ja, dom innehöll cannabis! Vad gör vi nu? e-cigaretter har ju setts som ett av de sätt som finns för att sluta sluta röka. I alla fall trampa ner på rökandet.

Vaporizer (inhalator) En anordning som används för att extrahera för inhalation av de aktiva ingredienserna i kemikalier eller växtmaterial. I dagligt tal alltså en e-cigarett. Kemikalier och växtmaterial. Cannabis är i alla fall växtmaterial vad jag vet. Med en e-cigarett kan man helt enkelt röka en joint helt luktfritt.

E-cigaretterna som tullen tog i beslag kom från USA. Delstaten Colorado enligt tidningen Metro:s uppgifter. Delstaten där man alldeles nyligen släppt handeln med cannabis fri för rekreationsbehov. Likställt med alkohol och tobak. Alla invånare över 21 år, får fritt inneha 1 ounce, drygt 28 gram marijuana. Samtidigt ska det vara lagligt att odla upp till 6 cannabis plantor inomhus.

Delstaten ska förutom att reglera försäljningen även beskatta den. En del av pengarna ska öronmärkas för att stärka rättsväsende och skolsystem. Även Washington har tagit det här steget att legalisera cannabis för rekreationsbehov. Cannabis är lagligt för medicinskt bruk i 18 av USA:s 50 delstater. Colorado och Washington har nu genom folkomröstningar gått ännu ett steg längre.

Det är här vi återknyter till första raden i det här inlägget. – Vi har ett problem, större än de två e-cigaretterna som tullen la beslag på.. Vi påverkas av utvecklingen i USA. Sverige liknas ju med ”lilla USA”. Lobbyverksamheten är på tårna med argument både för och emot en legalisering av cannabis i Sverige som resten av EU.

Europa är det inte bara haschkaféerna i Holland, de så kallade coffee shop där cannabis kan handlas lagligt. Tjeckien tillåter privat innehav av mindre mängd marijuana, 15 g eller 5 plantor. Med avkriminaliseringen av droger i Portugal har innehav och bruk av droger blivit lagligt, men att man fortsatt hanterar langning och knarksmuggling som brott precis som tidigare.

I Sverige ser myndigheten på framtida drogarbete på sedvanligt sätt. Som Lars Hansson nationell tullspecialist narkotika vid Tullverket säger ”Vi kommer att arbeta med omvärlds- bevakning och underrättelsetjänst”. Så du fattar säkert att det är Du och Jag som måste sätta i oss kunskaper för eller emot en legalisering. För den diskussionen kommer, lika säkert som amen i kyrkan.

Inte ett allmänt vagt tyckande som våra tre folkvalda riksdagsledamöter visade. Beatrice Ask (M) Justitieminister. Eva Flyborg (FP) Västra Götaland och Henrik Ripa (M) Västra Götaland. Alla tre visade upp sina ståndpunkter om legaliseringen av cannabis, med att hänvisa till en fejkad artikel i Daily Currant. Satirtidningen på nätet som skrev om att 37 personer dog på direkten när cannabis blev laglig att inhandla i Colorado.

Ask fick många skratt när hon försökte förklara att det inte var.. nää jag fattade aldrig vad hon menade. Flyborg och Ripa droppade bara sina inlägg, när dom förstod att det inte var så bra att ta en satir för att vara en sanning. Jag har ett tidigare inlägg i ämnet Knark i en liten Ask.

ask-flyborg-ripa

Varning för samma aningslöshet som de tre riksdagsledamöterna visade.
Grunda istället ditt ställningstagande på Kunskap

Var börjar man sin kunskaps påfyllning?
Artikel från. Nationella Cannabisnätverket: Cannabis som medicin
Artikel från. Drugnews: ”Big Marijuana” lockar investerare
Artikel från. Wikipedia: Narkotikastrafflagen

V-vanligt-vit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: