X2000 mot framtiden

1990_steve-jobs-NeXTstation

Får vi presentera. Steve Jobs 1990 som visar upp en NeXTstation. På den tiden fanns ingen iPhone, iPad, iPod och ingen Mac OS X och Apple var oftast en hårsmån från konkursens brant och NeXTstation släpptes som mer prisvärt alternativ till NeXTcube. Cirka US $ 4995, eller ungefär halva priset.

Vad har nu historien om detta museiföremål att göra med SJ:s nyhet att man ska uppdatera sina X2000, hoppsan dom är ju omdöpta till SJ2000. Se det så här. Om du hade den här datorn som sägs vara optimerad för nätets befintliga hastighet och som optimerar bilden. Skulle du kosta på en genomgripande uppgradering och nya färger på skärm och uppdaterat tangentbord till ett modernt ergonomiskt sådant.

Det är vad SJ gör när dom nu ska satsa 3,5 miljarder för att förnya sina över 20 år gamla
X2000 tåg som tillverkades mellan åren 1989 och 1998 i 36 exemplar med 6 vagnar i varje tågsätt. En större renovering skedde även under åren 2005 till 2007. Med den planerade nya tekniska uppgraderingen, som beräknas till en kostnad av 1,4 miljarder och resterande 2,1 miljarder till resenärernas bekvämlighet ombord beräknas X2000 kunna trafikera spåret fram till omkring 2035. Alltså i 45 år!

Vad SJ inte säger är att det är nödvändigt att hålla tågen på spåren (vilket inte alltid är så enkelt har vi lärt oss) Finns äldre tåg än X2000, som måste fasas ut inom kommande år.
Då behövs ett i alla fall fungerande X2000 för att upprätthålla fungerande tågtrafik.

Men frågan kvarstår. Vad väljer du? Satsa pengar på en uppdatering av en NeXTstation för att fungera i 45 år? Eller skulle du satsa dina pengar på en dator som har framtiden framför sig?

rail-road
Är SJ verkligen på rätt spår?

V-vanligt-vit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: