Protester kan också vara vackra

protest_is_beautiful_02

Vår Utrikesminister (M) och kultur- och Idrottsminister (M) verkar inte ha samma agenda på hur man beter sig i det offentliga rummet. Låt oss börja med Carl Bildt vår Utrikesminister.

Sveriges Utrikesminister. Carl Bildt (Moderat)
När politikern och förra Israeliska Premiärministern gick bort den 11 Januari 2014 efter att ha legat i koma åtta år. Twittrar vår Svenska Utrikesministern ut över världen. På engelska så ingen skulle kunna missa det där ute i stora vida världen.”Ariel Sharon was a great leader of Israel. A brilliant military commander, but also a wise statesman seeing the necessity of peace.”

 Ariel Sharon hade en mycket lång bana inom den Israeliska armen. Han betraktades som en kontroversiell ledare, inte minst efter massakrerna i de två palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila 16 september 1982. Militären under Sharon ledning lät libanesisk milisgrupp gå in i flyktinglägren och mörda över 800 personer. För att mördandet skulle kunna fortsätta  under natten utan uppehåll, sköt Israelisk militär lysgranater över lägren.

Sex månader senare tvingades Ariel Sharon avgå från posten som försvarsminister efter att en undersökningskommission funnit honom personligt ansvarig för massakern i flyktinglägren kunde ske.

Hur en svensk Utrikesminister kan tala för oss alla och hylla Ariel Sharon som en ”Briljant militärisk ledare” är bara obegripligt. Man skulle kunna tro att han är och var en självutnämnd Utrikesminister och inte en vald förespråkare för Sverige och dess regering.

Han tycker inte att hans uttalande är kontroversiellt, att folk reagerar på hans hyllning till Ariel Sharon. Carl Bildt ”Är inte konstigt att uttrycka sig i positiva ordalag om en statsman som gått bort. I sådana situationer väljer vi att se det positiva i människor och deras gärningar.”

Sveriges Kultur- och Idrottsminister. Lena Adelsohn Liljeroth (Moderat)
Tycka vad man vill om idrott och Olympiska spel i synnerhet. Faktum är att ett av världens största idrottsarrangemang 22:a olympiska vinterspelen invigs i Sotji, Ryssland med stor pompa och ståt den 7 februari.

Till Invigningen är de deltagande ländernas ansvariga ministrar självklart inbjudna. Sveriges Idrottsminister är Lena Adelsohn Liljeroth (M). Alltså en av särskilt inbjuden att deltaga i OS-invigningen. Men nää hon ska inte närvara under OS-invigningen. Inte bojkotta men protestera mot det ryska samhället och Vladimir Putin, Rysslands President.

”- Det är en speciell situation i Ryssland där makten nästan uppmuntrar till förtryck av homosexuella och demokratiaktivister.” Säger alltså Lena Adelsohn Liljeroth och fortsätter sitt arrangemang resonemang. ”- Sen vill inte jag ställa till med några extrabråk under OS men om detta uppfattas som en politisk markering är det jättebra.”

Stackars Putin. Han får nog många sömnlösa nätter grubblande över Lena Adelsohn Liljeroth och hennes protest som svensk Idrottsminister mot värdlandet Ryssland.

För självklart kan det naturligtvis inte vara som så att hon försöker drar egna pluspoäng på hemmafronten genom sin lilla protest. För att sedan bygga på poängskörden med att visa upp sig tillsammans med Sveriges medaljhopp i vinterspelen i ryska Sotji. Nää tänkte väl det.

V-fem-webb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: