Personligt ansvar på Internet

Justitia
Personligt ansvar

Har vi något som helst ansvar för vad vi skriver på nätet, på våra bloggar på Facebook med flera andra ställen. Eller kan vi skriva och påstå vad som helst? Är det sedan OK att någon annan, utan källkritik delar och länkar vidare utan egna kommentarer.. Som om det man länkade, delade. Var sanningen och inget annat än sanningen..

Vi är inte någon stormedia som har rättigheter, skyldigheter och etiskt övervägande angående de uppgifter som vi publicerar. Men vi är lika väl publicister och har våra ”vänner” registrerade hos oss. Det kan likaväl vara 33 stycken som 1833 personer. Kalla det prenumeranter och vi har en skyldighet mot dessa. Att inte publicera helt grova felaktigheter eller länka material som vi själva inte kan stå upp för. Om vi gör det, om vi tappar källkritiken, om det blir fel. Gå tillbaks och och lägg det hela till rätta! Stå upp för det du delar med dig till andra. Du har ett ansvar, det skrivna ordet blir kvar på nätet och kan till slut bli till en sanning för att ingen har rättat till uppgiften. Det är viktigt att man är källkritisk på Internet. Allra helst när man länkar vidare andras uppgifter och på så sätt gör dom till sina egna.

Den trasiga hunden
Den trasiga hunden som delas runt på Facebook sedan nyår är ett inlägg som får massor av ”likes” och rullar runt ute på bloggosfären. Blogginlägget som är en uppmaning till förbud mot smällare, visar upp en svårt skadad hund. Dök troligen först upp i USA och hänvisade till en händelse som ska ha inträffat 2001. Trodde jag men ack så fel det var. Samma hund och samma händelse har hänt i USA, Ryssland, Japan, Bosnien, Norge, Indonesien, Kina, Vietnam och Sverige. Ja där Internet finns, där finns den trasiga hunden. Ibland strök han omkring fem dagar ute på gatorna innan han togs till en veterinärklinik och avlivades. Ibland avled han omedelbart på grund av skadorna. Ibland överlevde han och dog först efter ett tag av skadorna. Jag gjorde en sökning på Internet. Räknade till 258 bilder på den trasiga hunden. Finns inga som helst belägg för äktheten i bilden. Inga etablerade media har tagit upp det. Det är på bloggen den lever sitt eget liv, som en sanning. Många, även jag, lutar mycket starkt åt att det är en Photoshopad bild.

Den stackars kvinnan vars inlägg nu delas som en löpeld genom Facebooksidor, är ett blogginlägg som hon skrev för ett år sedan. Men tydligen har någon eller några ramlat över det nu och delat. Så var det i rullning på Facebook. Från konto till konto till nästa till.. Här är en cachad version av blogginlägget. Hon har efter påtryckningar lagt upp en rättelse som lyder som följer: ”Detta är ett gammalt inlägg och jag vet att detta med hunden inte stämmer. Men det kan likaväl ha stämt så jag låter bli att radera inlägget. Jag står iallafall fast vid det jag skrev, mina åsikter. Man kan diskutera detta ämne i all oändlighet. (uppdaterat 06.00 2/1-14)

Hon har i mitt tycke varit stark och gjort rätt i att låtit blogginlägget vara kvar och lägga till en personlig rättelse som även är daterad.  Gå tillbaks och och lägg det hela till rätta! Så enkelt är det i grund och botten. Hon har även låtit kommentarsfältet vara öppet. Det sorgliga är en del nedlåtande och ibland rent elaka påhopp som hon har fått där. Sammanfattningsvis har hon hanterat hela situationen riktigt bra!

Efterlysningar
När vi ändå håller på. Ett annat stort ansvar och problem på Facebook har varit efterlysningar av försvunna personer. Någon skriver en ”efterlysning” som sedan går vidare och vidare genom delning. Problemet kan ju faktiskt vara att den som först formulerade efterlysningen, på detta sätt försöker leta fram en person med skyddad identitet och boende. Polisen gick ut i Facebook angående det här problemet i augusti 2013. Polisen uppmaning på Facebook. Så tänk efter, så du handlar rätt på Internet.

Personligt ansvar på Internet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: