Mayotte – en del av EU.

Mayotte_01_400_b

Nu har EU blivit större! 1 januari 2014 blev franska ögruppen Mayotte en del av ”EU:s yttersta randområde”. Mayotte blir då en helt integrerad del av Europeiska unionen (EU) och omfattas helt av EU:s lagstiftning, rättigheter och skyldigheter. Franskt departement 976 med Mamoutzou som huvudort.

Mayotte är beläget i norr delen av Mocambiquekanalen. Sundet i Indiska oceanen mellan Mocambique och Madagaskar. Geografiskt tillhör Mayotte ögruppen Komorerna. En egen självständig önation blev Komorerna den 5 september 1975, när man bröt med den franska kolonialmakten.

Mayotte valde 1976 att stå utanför den nya statsbildningen. I en folkomröstning 2000 tog man klart ställning för ett fortsatt närmande till Frankrike. Man drev på frågan om att bli ett franskt departement och en folkomröstning 2009 i sakfrågan, tog 95 procent ställning med ett klart Ja till att bli ett franskt departement. Den 31 mars 2011 blev så Mayotte ett av Frankrikes utomeuropeiska departement. Département d’outre-mer (DOM) (departement bortom haven) och blev därmed det 101:e departementet inom Frankrike. Efter att på olika vis styrts av Frankrike sedan 1843 är Mayotte nu en integrerad del av Frankrike och gamla kulturella sedvänjor ska förändras. Det ska bli slutet på polygami (månggifte). Äktenskaps förmyndare  ”Wali” och minskad befogenheter för ”Qadi (muslimska domare).

Europeiska rådets beslut av den 11 juli 2012 om ändring av Mayottes ställning i förhållande till Europeiska unionen. ”Från och med den 1 januari 2014 upphör Mayotte att vara ett utomeuropeiskt land och territorium som omfattas av bestämmelserna i fjärde delen i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) och får ställning som yttersta randområde enligt artikel 349 i EUF-fördraget.”

Med andra ord…
Mayotte – en del av EU

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Mayotte Fakta:
Huvudön Mahoré. 39 km lång och 22 km bred.
Korallrev omger ön. Bra skydd för vind och fiskliv
Tidsskillnad är två timmar före Sverige.
Drygt 200 000 invånare.
Huvudort Mamoutzou med ca 55 000 invånare.
Officiellt språk är franska.
Nationaldag 28 november.
Valuta. Euro (€)
Flesta är sunnimuslimer. En stor grupp katoliker.
Jordbruk. Odling av vanilj, ylang-ylang (för framställning av parfym).
Kaffe och kokosnötter. Stor del av importen finansieras med franskt bistånd.
Tropiskt klimat. Regnperiod november till maj – maj till november svalare och torrare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: