Lettland inför Euro

estland-flagg-euro-700

1 januari 2014 lämnar Lettland sin gamla valuta Latin bakom sig och blir det 18 landet som inför Euro (€) som betalningsmedel. Det är med vånda hos landets befolkning man lämnar den inhemska valutan Latin. En valuta som har betytt mycket som nationell identitet för ett land som varit självständigt endast sedan hösten 1991.

När man gjort mätningar inför det stundande valutabytet till Euro har mätningarna legat på uppemot 60% av befolkningen mot Euron och omkring 20 % som tycker det är bra med Euro som betalningsmedel. Som så vanligt är det de styrande och landets elit som har drivit igenom valutaskiftet. Man säger att man närmar Lettland in mot den innersta kretsen i EU. Man hoppas också att man kan minska Rysslands inflytande i landet på det här sättet. Vilket då skulle stärka hela Baltikum, nu när både Estland och Lettland är med i Eurosamarbetet.

Eurosedlarna ser lika dana ut på båda sidor i samtliga Euroområdets stater. Mynten (och dom är många till valören) har ju också två sidor, som sedlarna. Men här är det bara myntets advers (framsida) som är lika länderna igenom. Där är präglingen myntets värde. På myntets revers (baksida), sätter varje nation sin egen prägling så att säga. Där ska heller inget värde finnas, det är vikt åt framsidan.

Lettland har präglat sina  1- 2- och 5- centmynt med Lettlands lilla statsvapen. 10- 20- och 50-centsmynten med stora statsvapnet. Båda vapnen ritade av konstnären Laimonis Senbergs. Så har vi 1- och 2-eurosmynten som har fått bilden av den Lettiska Jungfrun, som var präglad på det gamla femlatmyntet från mellankrigstiden, den förra självständighetstiden. Den grafiska designen för euromynten kommer från konstnären Guntars Sietins. Så man skulle kunna sammanfatta att med myntens nationella prägling kan den Lettiska Euron ses som en självständighetsvaluta..

Myntslag i tiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: