USA och KUBA hand i hand

obama_castro_handslag
Barack Obama – Raúl Castro

Många av världens ledare från när och fjärran var samlade i Johannesburg för att deltaga i minnesceremonin över Nelson Mandela den 10 december 2013. Där fanns självklart både USA:s president Barack Obama som Kubas president Raul Castro. När Obama skulle äntra talarstolen blev han stående några sekunder framför Castro. Sträckte fram handen hälsade och de två som aldrig har möts växlade några ord och meningar dem emellan.

Låt nu detta handslag gå i Nelson Mandelas anda och bli till ett första steg att återupprätta fullständiga diplomatiska förbindelser mellan dessa era två länder. På bådas lika villkor och undanröj det pågående handelsembargot mot Kuba, som nu har varat i 51 år och som på Kuba går under namnet ”el bloqueo” (blockaden).

USA:s handelsembargo mot Kuba trädde i kraft alla redan den 7 februari 1962 och har nu stoppat landets utveckling i 51 år! Allt som en reaktion på den kubanska statens övertagande av amerikanska företags och medborgares tillgångar på Kuba efter den kubanska revolutionen 1959.

Mitt förslag är följande till er två, mina herrar presidenter. Släpp nu på 51 års handelsblockad och fortsätt samtalet som kan ha börjat som ett handslag, en hälsning och några växlade ord i Kapstaden, Sydafrika under Nelson Mandelas minnesceremoni den 10 december 2013.

hand in hand – de la mano

handslag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: