Nelson Mandela

mandela_1918-forever_02

Nelson Mandela 1918 – 2013 Forever..

10 december 2013 var inte bara dagen för Nelson Mandelas Minnesceremoni efter hans bortgång den 5 december. Det var dagen då hela värden hedrade honom och hans gärning som sträckte sig långt bortom och utanför hans tid som Sydafrikas första demokratiskt valda svarta president som han blev 1994. Han verkade på presidentposten under endast en mandatperiod och avgick 1999. Engagerade sig sedan åt arbetet med de viktiga aidsfrågorna innan han drog sig tillbaka från det offentliga livet 2004.

Hans livsgärning började långt innan dess. Alla redan 1943 går han med i Afrikanska nationalkongressen (ANC). Året därpå är Mandela med och bildar ungdomssektionen av ANC. 1952 öppnar han tillsammans med vännen Oliver Tambo Sydafrikas första svarta advokatkontor i Johannesburg. Sin juristexamen tar Mandela under under en tid med restriktioner efter att ha fått en villkorlig fängelsedom för medverkan i icke-våldsprotester mot den vita regimen som styrde Sydafrika.

ANC:s fredliga motstånd övergår i väpnad kamp efter Sharpeville-massakern 21 mars 1960 där 69 svarta personer skjuts till döds av polisen. ANC förbjuds och Mandela går under jorden. Under denna period kallas Mandela för ”svarta nejlikan”. 1964 döms slutligen Mandela tillsammans med 10 medfångar till livstids fängelsestraff. Efter att ha hållits fängslad i nästan 28 år, varav 18 år på på fängelseön Robben Island i tafffelbukten utanför Kapstaden, släpps Mandela fri 1990 samtidigt som ANC åter tillåts verka i Sydafrika.

1993 delade Nelson Mandela Nobels fredspris för sin roll i apartheidsystemets avskaffande tillsammans med Sydafrikas dåvarande president  F.W. de Klerk (Frederik Willem). Året därpå, den 27 april 1994 kunde Sydafrika för första gången gå till allmänna val genom de Klerks och Mandelas försorg. Nelson Mandela blir vald till president och innehar ämbetet från den 10 maj 1994 till 14 juni 1999 då han avgår efter endast en mandatperiod.

Inför Mandelas nittioårsdag 2008 avfördes han så slutligen från USA:s terroristlista, där han varit uppförd och betraktad som terrorist sedan 1980-talet. En formalisering av ett konstaterat faktum, med tanke på hans välkända engagemang världen över för fred och samexistens.

”Under min livstid har jag hängett mig åt denna kamp för det afrikanska folket. Jag har kämpat emot vit dominans, och jag har kämpat mot svart dominans. Jag har hållit fast vid idealet om ett demokratiskt och fritt samhälle i vilket alla kan leva tillsammans i harmoni och med samma möjligheter. Det är ett ideal som jag hoppas att leva för och uppnå. Men om det skulle krävas så är det ett ideal för vilket jag är beredd att dö.”  (Nelson Mandela i hans berömda försvarstal i rättegången 1964 där han döms till livstids fängelse.)

En stor man har gått ur tiden
men minnet stannar Forever

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: