Mulled wine and ginger snaps

folkhemsglogg_4

Det där med språk är väl ingen konst. Engelska är ju som ett annat andra språk som man förstår efter alla filmer på TV som man genomlidit under åren. Där den enda behållningen kunde vara att försöka förstå vad dom sa. Vilket visade sig vara en alldeles utmärkt kunskap som man kunde briljera med i goda vänners lag. När man försökte med ett lugnt och avmätt svenskt Skål” och någon på andra sidan bordet höjde glaset och utbrast i ett hej sjungandes ”Cheers” Så visste man innebörden i ordets rätta betydelse. Personen med cheers i blicken hade som jag, sett den amerikansk komediserien som gick i TV-kanalen NBC under elva säsonger mellan den 30 september 1982 och den 20 maj 1993. Stolt kunde man då lyfta glaset och säga cheers tillbaka i ett gemensamt samförstånd över språkgränserna.

Men det är inte alltid som de inarbetade språkkunskaperna räcker hela vägen fram till full förståelse. − Mulled wine and ginger snaps? Var jag som var inne och tittade till hur den officiella sajten sweden.se presenterade den advent som nu kommer med ”lust och fägring stor”. Där talade man om − ”a hot, spicy mulled wine with blanched almonds and raisins and ginger snaps to accompany it”. Hmm… ”mullet vin och ginger snaps, va tusan är det för en konstig snaps…h” tänkt jag snabbt …  Det var då jag kom på att det finns ju att tillgå små grå Internettomtar som någonstans i det stora kabelvirrvarret sitter på translate och översätter åt en. Undrar förresten om dom där Internettomtarna har extraknäck hos FRA (Försvarets radioanstalt) som övervakar allt och annat.

I vilket fall som helst så svarade dom tillbaka så här: − ”En varm, kryddig glögg med skållade mandlar och russin och pepparkakor för att följa den.”  Jaså,  jaha nu fattar jag. Det var glögg och så pepparkakor som tilltugg.

– Cheers!! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: